Mor, Amie: gå til Beskrivelse | se Foto

Far, Irish Boy: gå til Beskrivelse | se Foto

gå til Bedækningsforhold

gå til Sandsynlighed for brogethed

gå til Fotos af Irish Sun

Irish Sun er født i 1999, og bedækkede som 3-årig et par hopper i sommeren 2002. Link til afkom efter Irish Sun. I 2003 bedækkede han kun en enkelt hoppe, ox-hoppen Chelima, der folede med hans 3. afkom i 2004.

I efteråret 2002 blev Irish Sun lånt ud til rytteren Stella Jacobsen, der i løbet af vinteren gjorde ham ryttervant. Herefter lånte rytteren Maria Wulff ham for en kort periode. Selvom Maria ikke havde så meget erfaring gik det ok, og hun fik bl.a. nogle gode skovture på ham, selvom han ikke var færdigtilredet. I vinteren 2004/05 satte rytteren, Charlotte Mouridsen, Sun lidt i arbejde igen og red på ham når hun havde tid udover sin egen hest. Irish Sun har god gang og en naturlig god balance og han kan godt lide at bestille noget.

Irish Sun's far er Irish Boy, (link til større foto link til afstamningsbeskrivelse), og hans mor er Amie, der også er mor til Irish Boy. Så Irish Sun er altså indavlet over Amie, der er en irlænder/fuldblod. Amie og andre heste i afstamningen beskrives senere på denne side.

Irish Sun er brunbroget i tobianomønsteret med mest hvidt, og hans mønster er ret symmetrisk. Både hans far og mor er tobiano rødbrunbroget med mere brunt, hvilket hans mormor også var. Genet for tobiano-brogethed er dominerende. Mht. til arveligheden af brogethed ved bedækning ved Irish Sun, når hoppen er ensfarvet, så er der 33,3% chance for, at han KUN kan avle brogede føl Altid. Hvis han også kan avle ensfarvede føl, så er chancen fifty-fifty på ensfarvet hoppe, altså 50% chance for tobianobroget føl på ensfarvet hoppe, (hvis Ikke, at han er homozygotisk). Alt i alt så er der 66,6% chance for broget føl på en ensfarvet hoppe ved bedækning ved Irish Sun. Til sammenligning så er chancen for tobianobrogede føl efter hans far (Irish Boy) og en ensfarvet hoppe kun 50%, da Irish Boy har en ensfarvet far, (og derfor er heterozygotisk).

Bedækningsprisen er 1000 kr og 15 kr/dag for græsning af hoppen. Hoppen skal være vaccineret og have fået ormekur, -- ellers kan der gives ormekur ved hoppens ankomst. Der kan vælges mellem at få hoppen til at gå i hegn sammen med Irish Sun, hvor han typisk bedækker hende et par gange om dagen, mens hun er i brunst, eller det kan vælges at lade hoppen gå i hegn i nærheden og så bare få hende bedækket en gang om dagen eller hver anden dag, mens hun er i brunst. Far til Irish Sun, Irish Boy, har oftest gået sammen med hopperne, der skulle bedækkes, og ind til videre er hans følprocent 100, og han har bl.a. bedækket og ifolet 3 problemhopper, (der ikke havde kunnet blive i fol ved andre hingste).

Irish Sun, hans mor, Amie, og den 3-årige hoppe Imona, der også er efter Irish Boy, kan ses for interesserede hoppeejere i Gistrup efter aftale. (Imona's mor, Altas, er desuden helsøster til Amie, så Imona og Irish Sun er altså næsten af identisk afstamning). Fotos af Irish Sun kan ses på www.ramonas.dk -- De nyeste fotos af ham kan ses på denne side:

Gå til fotos af Sun fra år 2002

Hermed følger en beskrivelse af Irish Sun's afstamning ("familie")

Irish Sun's far er Irish Boy og hans mor er Amie.

Far til Irish Sun er hingsten Irish Boy, der kun måler godt 160 cm i stg, selvom hans far var 164, hans mor er 162. Irish Sun er lidt større end sin far. Føl efter Irish Boy er udtryksfulde, velbyggede og nemme at have med at gøre. Farfar til Irish Sun er hingsten Ibrahim, der var efter oldenborg/fuldblods-elite-hingsten Aleksander med Jarl efter Oberst som morfar. Ibrahim er død nu, men der findes heste efter ham i ridesporten, - bl.a. vallakken Caribi, der som mor har en fuldblod/traver-hoppe. Caribi blev af Lena K. Jensen fra Hadsund rideklub redet op til at være A-hest i dressur og derefter solgt som 8 årig til USA.
Afkom efter Ibrahim har vist sig at være samarbejdsvillige med god udståling og evner for at kunne komme langt i dressur. Ibrahim var på fløjen i Herning som 2-årig, men blev aldrig kåret som avlshingst.

Ibrahim selv blev mest brugt som kørehest, -- gik bl.a. marathon-stævner i Tyskland. Han har dog også startet både spring- og dressurstævner. Først som 15-årig blev han redet op af en mere seriøs rytter. Hun fik ham i løbet af et år redet op til LA2 dressur (ved siden af, at han bedækkede hopper), og vandt ret meget bl.a. til distriksstævner.

Mor til Irish Sun er hoppen Amie. Hun er vågen men samtidig meget nervefast, -- en god kombination. Som ung havde hun en helt fantastisk god skridt og galop. Der er aldrig blevet redet meget på Amie, da hun som to-årig fik en skade i den ene baghas, men det er dog blevet til nogle enkelte skovture, hvor hun har været flink, nervefast og med den skønneste 'op ad bakke' galop. Nu, som 19-årig er hun ved at være lidt plaget af sin gamle skade i hasen, men humøret er stadig ok.

Ramona, der var mor til Amie (-> ca 35% i Irish Sun), kom fra Irland. Hun havde springlyst, en stor gang samt balance og bæring i top. Desuden var hun en personlighed, der bare ikke ville give op. Ramona nedarvede "det irske temperament." Afkom efter hende er velafbalancerede og 'rolige' at omgåes, men samtidig så har de Stor gålyst. Ramona blev 35 år gammel.

Far til Amie var fuldblodshingsten Alta (link til beskrivelse af Alta xx), der var efter en top-producent af steeplechasere (Midsummernight II) -- med en i det hele taget utrolig god afstamning til forædling af varmblodsheste. Se evt. stamtræ på
http://www.ramonas.dk/Fotos/Alta/alta_ped.jpg
Bemærk det stærke islæt af hingsten Teddy, der er velkendt i varmblodsavlen, som værdifuld, da han findes i rigtig mange af de gode performance-sportshestes afstamning. Teddy var ud af BendOr/Ormonde/Orme/-linien og hans morfar var Bay Ronald (grundlægger af springheste-forædler-linier). Bay Ronald var bl.a. far til Bayardo, med det gode temperament, der bl.a. blev far til Gainsborough, far til Hyperion, som også alle er er rigt repræsenteret i Altas afstamning. (- Der kan læses om disse fuldblodshestes betydning for varmblodsavlen fex. i horsemagazine.com.
Mht. Alta's afstamning så bemærk også recordsætteren Mahmoud, der var dattersøn af supersprinteren Mumtaz Mahal, (der blev kaldt "the flying filly"), og hvis berømte far The Teatrarch ligesom Mahmoud regnes som grundlægger af forædlerlinie for springheste. Djebel, der også tilhører en af de bedste forædlerlinier mht. sportsheste, Borealis, der bl.a. findes i mange trakheneres afstamning, Cyllene/Polymelos/Phalaris/ og Galopin/St.Simon/Chaucer/ - de er alle ofte forekommende i succesfulde trakenere, holstenere, selle-francious og hannoveraneres afstamning. Forfaderen Gay Crusader e. Bayardo fortjener også omtale. Han var en af stjernerytteren Steve Donaghue's ynglinge på grund af hans specielt gode temperament.
Alta fik en løbsskade og blev godkendt som avlshingst inden for hunteravlen kort før, at han blev solgt til Danmark til dressurhesteavleren, Th. Axelgaard, som købte ham på grund af hans virkelig gode gang og dressurheste-udståling.

Der findes link til fotos af de omtalte heste (familien) på:

http://www.ramonas.dk/Temps/irish_afs.htm

Tlf.: 9831 5310, 2662 7152
http://www.ramonas.dk


Fotos af Irish Sun marts og april 2002

Link til Fotos af Irish Sun sommeren 2004